Cikkek

Ablakcsere műanyag ablakra

Miért éri meg az ablakcsere?

Az új típusú műanyag ablakok rengetek jó pozitívumot kínál. A legújabb pvc profilok igen tartósak és hosszú éveken keresztül megőrzik minőségüket.  Ár/érték arányukkal más típusú ablakok nemigen veszik fel a versenyt. Irodaházakban, iskolákban és más közintézményekben megfontolandó lehet alumínium ablakot használni, ha a tartósság a legfontosabb szempont.

Hogy mik a legnyomósabb érvek ablakcsere mellett?
-nagyszerű hő- és hangszigetelés
-növekvő komfortérzet (mivel nem lesz huzat)
-energiamegtakarítás
-a műanyag ablak nagyon egyszerűen tisztítható
-nem igényel semmiféle felületkezelést
-a műanyag ablak kiváló színtartó és UV-álló
-ablakcsere után hosszú ideig nem szükséges aggódnia ablakai miatt

Az ablakok feladatáról és a benapozásáról

Az ablakok feladatai függnek a használat módjától, de az egyre szélesebb igények és a gyártásban jelentkező újdonságok alakítják ki a tökéletes képet. Az ablakok jellegükből adódóan különböznek az épület szerkezetétől. Alapfunkcióik a helyiség természetes megvilágítása, napfénnyel és friss levegővel való ellátása, a belső hőmérséklet megtartása, valamint az időjárás káros hatásai (szél, csapadék, hideg) és az egyéb környezeti hatások (por, zaj, szagok) elleni védelem.  Ha ablakcsere foglalkoztatja, mindenképp gondoljon ezekre a szempontokra!

Az ablak formaelemmé vált, a belső ill. külső tér legfontosabb elemévé. Másodlagos funkció az ablak tisztításának, ápolásának megfelelő lehetőségei, a működtetés biztonságossága is, de a legjobb ablakokban ezek rendre teljesülnek. Az egyes üvegfelületek nagyságának növekedésével viszont ezen követelmények kielégítése megnehezül. Megfontolandó akkor is az ablakcsere, ha régi ablaka a modern igényeknek nem tud megfelelni.

Az ablak elhelyezkedésének kulcsszerepe van abban, hogy az esztétikai követelmények mellett a fényellátást, és a szellőztetést is megfelelően biztosítsa a helyiségben. A beépített ablak mellvédjének magasságától függ a fűtési berendezések elhelyezhetősége, a kialakítás módjától a redőnyök beépítésének lehetősége, rácsok felszerelhetősége és egyéb ablakkal kapcsolatos kiegészítők elhelyezése is.

Megvilágítás

A megvilágítás és a benapozás között nem tehetünk egyenlőségjelet, hiszen ilyenkor csak a természetes fény bejutásáról ejtünk szót.  Ablakcsere esetén fokozottan figyeljünk ezekre a szempontokra! A fény természetes mivoltának jelenléte a minimum elvárás egy lakóhelyiség esetén, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. Komoly szabályrendszer van ezzel kapcsolatban, a megvilágítandó alapterület meghatározásakor például a helyiség területéhez hozzá kell számítani az építmény vagy épületrész árnyékvető szerkezetei vízszintes vetületének helyiség előtti területét.

Önálló rendeltetésű szobák között, valamint egy épület közös használatú helyiségei és önálló rendeltetésű egységei között közvetett természetes megvilágítás sajnos nem megoldható. A közvetett megvilágítású területek a lakásban a fürdőszoba, wc, kamra, és egyéb kiszolgáló helyiségek. Ezek esetében, ha el is hagyjuk a közvetlen megvilágítást, nem feledkezhetünk meg a szellőztetés megoldásáról.

Hogyan biztosítsuk a benapozást?

Minden lakásban van legalább egy benapozott lakószoba. A tervező számos tényezőt figyelembe vesz, hogy megvalósuljon a kötelező benapozott szobák száma. Ha az előírt benapozás műszaki okok miatt semmiképpen nem biztosítható, akkor a helyiség funkcióját kell úgy megválasztani, hogy a természetes megvilágítási értékek elegendőek legyenek. A szomszédos épületek között előírt távolságokat, szakmai néven a vé­dőtávolságokat az Országos Építésügyi Szabályzat határozza meg. Látható tehát, hogy mennyi kritériumnak kell megfelelni a tervezési folyamatban, hogy a legjobb helyen lévő legjobb ablakokat használhassák majd a leendő lakók.

Felhasznált irodalom: Koszó József – Ablak a házon. Budapest, 1995 Pannon Kiadó